Tekort aan tandartsen leidt tot onbereikbaarheid mondzorg

Bereikbaarheid mondzorg in de problemen

De bereikbaarheid van de mondzorg in Nederland heeft verbetering nodig. Dat vindt Albert Feilzer, decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA). In een brief aan de Eerste- en Tweede Kamer beweert waarschuwt Feilzer over dit probleem. Doordat de mondzorg nauwelijks in het basispakket is opgenomen, plegen mensen minder snel een bezoek aan de tandarts. Zo slaan veel mensen de tandarts volledig over, of stellen ze afspraken voor behandelingen uit. Op de lange termijn maakt dit de zorg duurder.

Tekort aan tandartsen

Er wordt al enige tijd gewaarschuwd voor een tekort aan tandartsen. Feilzer merkt op dat er in de mondzorg meer mensen met pensioen gaan dan dat er worden opgeleid. Dit tekort aan tandartsen zal daardoor blijven toenemen. Volgens het ACTA zouden tandartsen en mondhygiënisten meer moeten samenwerken met de overheid. Dit is echter moeilijk te bewerkstelligen. In 2020 wil Minister Bruins voor Medische Zorg een proef van maximaal vijf jaar beginnen, waarbij er meer zelfstandigheid zal zijn voor mondhygiënisten. Het ACTA vindt echter dat dit besluit niet bevorderlijk is voor goed overleg tussen de twee partijen.

Ontwikkeling van het beroep

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) is het met Feilzer eens wat betreft de bereikbaarheid van de mondzorg in Nederland. Voorzitter Manon van Splunter-Schneider zegt dat kwetsbare groepen minder vaak naar de tandarts gaan. Dit komt doordat mensen boven de 18 jaar extra verzekeringen hiervoor moeten afsluiten. De NVM snapt het besluit van Minister Bruins wel. Van Splunter-Schneider beweert dat dit een logische stap is in de ontwikkeling van het beroep, omdat het helpt bij preventie. De NVM is van mening dat mondhygiënisten en tandartsen onderling moeten gaan samenwerken om de actuele problemen op te kunnen lossen.